27 listopada 2011

Kurczak w piwnym sosie z bakaliami.

Kolejny przepis na jesienne danie z kurczaka - kurczak w ciężkim, piwnym sosie z rodzynkami i śliwkami. Powstały z pieczenia sos można zostawić w takiej formie, jak jest - z wyraźnymi kawałkami śliwek, cebulą i rodzynkami, albo po wyjęciu mięsa zmiksować. Powstanie wówczas gęsty, zawiesisty sos.
Przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl

Składniki:
3 udka z kurczaka
garść suszonych śliwek
garść rodzynek
1 duża cebula
sok z połówki cytryny (zapomniałam;)
szklanka piwa
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
2 ząbki czosnku
oliwa

Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem cayenne(ostrożnie! pieprz cayenne jest bardzo ostry). Obsmażyć na oliwie.
Kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę. Cebulę dodać do kurczaka. Zalać piwem, dodać śliwki, rodzynki. Posolić i popieprzyć. Przykryć. Piec w temp. 180 st. C. 30 minut.
Następnie odkryć naczynie i piec kolejne 10 minut.
Tak wygląda sos w wersji zmiksowanej:

1 komentarz:

  1. Ciekawe - takiego połączenia składników jeszcze nie spotkałam. Ale musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń