Twarożek z mleka prosto od krowy, a przynajmniej tak zapewnia właściciel mlekomatu:).
Na słodko - z miodem, na słono - z koperkiem lub ogórkiem. Bardzo delikatny w smaku. Polska klasyka. Przepis odświeżony z książki M.Kuronia "Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów".
Z mleka w które zaopatruję się w mlekomacie bardzo dobrze wychodzi również ser koryciński.
Składniki na 1 sporą porcję:
1 litr "prawdziwego" mleka
dodatki smakowe
Mleko odstawić na 2 dni do zsiądnięcia. Następnie bardzo powoli podgrzewać w rondlu do temp. max. 50 st. C. Jeśli temperatura będzie wyższa - twarożek będzie suchy.
Sitko wyłożyć gazą, wlać zawartość rondelka. Odcisnąć. Pozostawić do odcięknięcia.
Przepis bierze udział w akcji:
też dzisiaj jedliśmy twarożek, proste a pyszne śniadanie:))
OdpowiedzUsuńTak łatwo można zrobić ser ?? :D o kurde!
OdpowiedzUsuń