Polskiej klasyki ciąg dalszy. Kluski drożdżowe można podawać w wersji na słodko - polane masłem, posypane cukrem i cynamonem lub w wersji wytrawnej - do gulaszu.
Podroby - tanie, zdrowe, a odpowiednio przyrządzone - bardzo smaczne.
Kluski na parze:
40 dag mąki
szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
sól
2 żółtka
1 dag cukru ( w wersji na słodko - 5 dag)
5 dag masła
Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odrobiną mąki i cukru. Wlać do dołka zrobionego w mące wymieszanej z solą. Zostawić aż drożdże zaczną rosnąć. Wymieszać.
Żółtka wymieszać z cukrem. Dodać do ciasta. Wyrobić.
Uformować kulę, zostawić do podwojenia objętości.
Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Szklanką wykroić kółka. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Szeroki garnek wypełnić małą ilością wody. Na specjalnej wkładce do gotowania na parze lub na ściereczce ułożyć kluski tak, żeby się nie stykały. Gotować 4-5 minut pod przykryciem.
Gulasz z serc:
80 dag oczyszczonych serc drobiowych
1 duża cebula
1 łyżka mąki
sól, pieprz, papryka słodka mielona, opcjonalnie curry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 szkl. bulionu
Dokładnie oczyszczone serca umyć, zalać zimną wodą, zagotować. Wodę wylać, mięso ponownie umyć, jeszcze raz zalać wodą, zagotować w czystym garnku. Czynność wykonać 3 razy.
Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać obgotowane serca. Zalać bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości - ok. 2 godziny.
Przyprawić papryką, curry lub wg uznania. Zagęścić mąką.
Domowe kluchy na lumpie...no no. Szacun.
OdpowiedzUsuńI feel that is one of the so much vital info for me.
OdpowiedzUsuńAnd i'm happy reading your article. However wanna observation on few common
issues, The website taste is great, the articles is
really excellent : D. Good job, cheers http://bi.gazeta.pl/im/0/11234/z11234160Q,Posel-Mariusz-Antoni-Kaminski.jpg
mariusz antoni kamiński