14 sierpnia 2011

Zupa meksykańska

Sycące danie jednogarnkowe, do szybkiego odgrzania z bułką i kieliszkiem wina:).
Przepis ze starego zeszytu, wygrzebany kiedyś gdzieś...ale niestety nie pamiętam źródła.

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
1 słoiczek pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 papryka
olej, sól, pieprz
10 kropli Tabasco
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki tartego sera żółtego


W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso. Obsmażyć na sporym ogniu. Następnie dodać odsączone pieczarki (jeśli w occie, jeżeli w sosie własnym - razem z zalewą), kukurydzę z zalewą, pomidory, fasolę razem z zalewą.pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Dodać przyprawy. Gotować 20 minut. Posypać serem.
Potrawa wychodzi gęsta, jeśli ktoś woli bardziej "zupową konsystencję" - można rozrzedzić bulionem.

3 komentarze: