19 listopada 2011

blok czekoladowy.



W ramach akcji: Kuchnia retro - przepis na blok czekoladowy - przepis autentyczny z lat 70-tych zeszłego wieku, niedawno przypomniałam sobie o nim właśnie w ramach powrotu do smaków dzieciństwa. Może ktoś też pamięta...?

Przepis:
1 op. margaryny
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
2 op. cukru waniliowego
3 duże łyżki kakao
Wymienione wyżej składniki zagotować, ostudzić.
Dodać 1 opakowanie mleka w proszku (ok. 200 g) i pokruszone herbatniki.
Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem. Wstawić do lodówki.




3 komentarze:

  1. Ja nie jadłam bloku w dzieciństwie, b to jeszcze nie moje czasy, ale miałam okazję próbować i przyznam, że smakuje mi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, pamiętam doskonale a mleko w proszku koniecznie "niebieskie"

    OdpowiedzUsuń