4 grudnia 2010

Kurczak jesienny jabłkowo - cebulowy.


Kurczak w wersji jesiennej. Sos jaki powstaje z połączenia wytopionego tłuszczu z kurczaka, jabłek, cebuli i przypraw jest wyśmienity. Potrawa szybka, tania, a efekt bardzo smakowity. Przepis eposki ze strony mniammniam.pl.
Składniki:
pałki kurczaka lub udka
2 kwaskowe jabłka
2 cebule
1 łyzeczka majeranku
1 łyzeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
1 łyzka miodu
Części z kurczaka obsmazyć na rumiano na patelni, przełozyć do naczynia zaroodpornego. Na patelnię na której obsmazał się kurczak włozyć pokrojoną w pióra cebulę i jabłka, dodać przyprawy i miód. Wyłozyć na kurczaka. Piec w temp. 175 st. C - duze kawałki 1 - 1,5 godziny, małe ponizej 1 godziny. Sos wg przepisu nalezy zmiksowac blenderem. Ja nie miksowałam - bardzo mi smakował w wersji z wyczuwalnymi kawałkami jabłek i cebuli.

4 komentarze:

  1. kurczak i jabłka to świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak z jabłkami? ciekawy pomysł.
    z ananasem widziałam, z cytryną i brzoskwinią także. ale jabłka chyba najbardziej do mnie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis posłużył mi jako inspiracja do przygotowania własnego dania. Było niezwykle smacznie!

    OdpowiedzUsuń