5 grudnia 2010

Hachee, holenderski gulasz

Nie sądziłam, ze smak wołowiny moze mnie tak zaskoczyć. Gulasz jest wyśmienity, ma głęboki, korzenny smak. Przepis dirk ze strony mniammniam.pl
Składniki:
75 dag wołowiny (gulaszowe)
2 cebule
25 g masła
5 goździków
1 łyzka brązowego cukru
2 łyzki octu balsamicznego
2 łyzki mąki
2 liście laurowe
sól, pieprz
1/2 litra bulionu
Wołowinę pokroić w duzą kostkę, obsmazyć na maśle. Dodać cebulę, pieprz, cukier brązowy, ocet balsamiczny,goździki, oprószyć mąką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i gotować do miękkości - u mnie 2 godziny.
Ja podałam z makaronem, ale najbardziej chyba pasowałyby kopytka, kluski śląskie, kluski na parze.

4 komentarze:

  1. zjadlabym taka korzenny gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mięsa doprawiane korzennymi przyprawami! Pasują do siebie po prostu idealnie. Przepis na pewno dla mnie do wypróbowania. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny ten gulasz z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń