28 listopada 2010

debiut wędzarniczy - Schab wędzony nadziewany słoniną.



Nasza pierwsza wędzona wędlina - Bardzo soczysty schab nadziewany słoniną.

Składniki:

1,30 kg schabu

2 litry wody

120g soli peklowej

2 ząbki czosnku

opakowanie ziół prowansalskich - 10 g

kilka plastrów surowej słoniny


Do duzego ganka wlać wodę, sól peklową i zioła prowansalskie. Zagotować. Wystudzić.

Mięso nastrzykujemy co kilka cm wystudzonym roztworem. Następnie razem ze słoniną wkładamy do garnka i trzymamy w lodówce. Mięso peklujemy 3 dni przewracając co jakiś czas na drugą stronę.

Po zapeklowaniu ostrym nozem robimy nacięcie i wpychamy w nie słoninę. Mozna ją wczesniej obtoczyć w papryce. Schab umieszczamy w siatce wędliniarskiej. Są rózne patenty - my naciągnęliśmy siatkę na szynkowar, włozyliśmy mięso do szynkowara i wypchnęliśmy je do siatki:)

Nasz schab był wędzony w dymie o średnim dymie (nie gorący, nie zimny) - półtora dnia. Następnie włozony do wody o temp. prawie wrzątku i przez ok. 50 minut parzony w temp. ok. 80 st. C az do osiągnięcia w środku mięsa temp. 65-70 st. C a potem przez 2 godziny wisiał sobie i się odsączał.

przepis kombinowany - na podstawie tutaj i tutaj.

Debiut wędzarniczy udany, pozdrowienia dla właścicieli wędzarni:).

2 komentarze: