15 listopada 2010

Ziemniaki z boczkiem i śliwkami.

Bardzo ciekawe połączenie trzech prostych składników - ziemniaki, boczek, śliwki. Lubię takie proste przepisy dające tak wspaniały efekt. Danie bardzo proste, bardzo szybkie, ale o niezwrównanym smaku - ziemniaki mają aromat śliwek i boczku, boczek ma aromat śliwek, śliwki...nie sztuka stworzyć genialne danie z wymyślnych składników. Sztuka zrobić je z tak banalnych!
źródło" "Kuchnia"9/2005.


Składniki:
8-10 ziemniaków
15 dag chudego wędzonego boczku
1 łyzka olwju
5 dag słoniny
1-2 cebule
10 suszonych śliwek bez pestek
1 szkl. bulionu mięsnego
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
Obrane ziemniaki i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmazamy na oleju - najpierw boczek, potem ziemniaki. Dodajemy słoninę i pokrojoną w piórka cebulę. Wszystkie składniki przekładamy do rondla, dodając suszone śliwki, zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkości.

5 komentarzy:

  1. ale ciekawe to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten dodatek śliwek.. sprawia, że to zupełnie nieznane mi smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem za takimi połączeniami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne połączenie.To , ze śliwki i boczek się lubią to wiadomo, choćby przez roladki, gdzie śliwka zawijana w boczek, ale w ten sposób z kartoflami jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Boczek i śliwki? Nie wpadłabym nigdy.

    OdpowiedzUsuń