20 listopada 2010

"Kobiece udka"

To podobno tureckie danie - kotleciki z mięsem mielonym, ryzem i natką - bardzo smaczne, syte, panierowane odwrotnie, niz u nas - najpierw w bułce, potem w jajku. Dzięki temu mają taki orientalny posmak, który potęguje podanie ich z sosem słodko ostrym chili.
Przepis zaczerpnęłam z bloga pyszne jedzonko.

Składniki na 10 "udek":
1/2 kg mięsa mielonego
1 torebka ryzu ugotowanego na sypko
natka
sól, pieprz, 3 jajka (1 do masy, 2 do panierowania)
bułka tarta
1 cebula
olej do smazenia
Na patelni zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać 2/3 mięsa, usmazyć. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe mięso, natkę, ryz, przyprawy, 1 jajko. Wystudzić, wyrobić.
Kulki ulepione z masy obtoczyć w bułce tartej, w ostatniej chwili przed nałozeniem na patelnię równiez w rozmąconym jajku. Smazyć w głębokim oleju na sporym ogniu.

5 komentarzy:

  1. nazwa bardzo interesująca, a kotleciki bardzo w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne..;) takie trochę inne

    OdpowiedzUsuń
  3. kobiece...
    bardzo oryginalne. takie inne.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale się zapowiadają takie "kobiece" pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę sie, ze skorzystałaś z tego przepisu:) no i fajnie, że Ci zasmakowały:) Niedługo podam prze[pis na udka dam:)
    Pozdrawiam cieplutko i zyczę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń