22 listopada 2010

Racuchy drozdzowe.


przepis z blogu moje.wypieki.

Składniki:

1/2 kg mąki

50 g świezych drozdzy

1,5 szklanki letniego mleka

1 jajko

olej do smazenia

Wymieszac przesianą mąkę z solą, zrobić wgłębienie w mące, wkruszyć do niego drozdze, zalać je 1/2 szklanki mleka. Zostawić na 15 minut. Dodać resztęmleka i jajko. Wymieszać. Pozostawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Smazyć w głębokim oleju.

3 komentarze:

  1. Mam od rana TAKĄ ochotę na racuchy a tutaj jeszcze mnie prześladują w blogosferze...:(
    A pora raczej niezbyt racuchowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam. Wspaniale nimi pachnie dom podczas smazenia

    OdpowiedzUsuń