17 listopada 2010

Pierogi ruskie M.Kuronia.



Przepis na te pierogi podaje jako swój ulubiony p. Maciej Kuroń w ksiązce :"Kuchnia Polska. Kuchnie Rzeczypospolitej Wielu Narodów". Pierogi faktycznie są wyśmienite. Cztery rodzaje sera uzyte w farszu dają wspaniały efekt.

Składniki:

350 g mąki pszennej (2 szkl.)

200 ml wody lub mleka

1 łyzka masła

1 jajko

sól

FARSZ:

250 g ugotowanych ziemniaków

250 g białego sera

po 50 g rokpola, bryndzy, cheddara

2 cebule (ja dałam 1)

4 ząbki czosnku (ja dałam 2)

po 1 łyzeczce soli czosnkowej i cebulowej

2 łyzeczki białego pieprzu

100 g masła

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, łyzkę stopionego masła, szczyptę soli oraz pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut.

Cebulę i czosnek drobno pokrojone podsmazamy na oleju. Twaróg mielimy na przeman z ziemniakami, podsmazoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową i białym pieprzem.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wykrawamy krązki. Lepimy pierogi - smarując brzeg wodą - zeby lepiej się skleiły. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.

2 komentarze: