20 maja 2009

polenta z sosem pomidorowym


To danie z kilku kategorii, ale najwazniejsza to "szybki obiad do pracy, który nie traci na jakości po odgrzaniu w mikrofalówce". Polecam z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.


składniki na polentę:


1/2 kostki rosołowej (lub oczywiście prawdziwego rosołu)
150 gr. kaszki kukurydzianej
czosnek
masło
natka
parmezan


składniki na sos pomidorowy:
mała cebula
pomidory krojone w puszce

Zagotować 2 szklanki wody z 1/2 kostki rosołowej, wsypać 150 gr. kaszki kukurydzianej. Gotować kilka minut cały czas mieszając. Powstałą masę jeszcze ciepłą rozsmarować grubą warstwą na folii aluminiowej, wyrównać powierzchnię zmoczoną w wodzie łyżką. Zostawić do ostygnięcia.Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć w nim wycięte za pomocą szklanki porcje kaszki.




Rozpuścić masło (według uznania, ja biorę 1/3 małej filiżanki), dodać pokrojony drobno czosnek, czasem też zioła prowansalskie.

Polentę polać masłem z czosnkiem, posypać parmezanem (ja czasem pomijam z powodu braku takowego) i zapiec w temp. ok. 160 st. przez 10-15 minut. Posypać natką.

Podawać z sosem - np. gęstym pomidorowym, pieczarkowym - na zdj.powyzej z sosem pomidorowym:

podsmażyć na oliwie pół małej cebuli, dodać puszkę pomidorów krojonych, 1/3 łyżeczki cukru, sól, dusić do odparowania.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. ostatnio zaznajamiam sie z kaszą kukurydzaną i bardzo mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja, w takim muszę Twój przepis na polentę też wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń