18 maja 2009

Harira - arabska zupa z kurczaka i ciecierzycy

Tydzień z ciecierzycą






W ramach tygodnia z ciecierzycą dzisiaj - Harira - zupa z kurczaka i ciecierzycy.Przepis pochodzi ze strony ugotuj.pl i od kilku miesięcy gości w naszym menu.


25 dag piersi z kurczaka
10 dag namoczonej przez noc ciecierzycy
5 dag masła
natka
1,5 - 2 l. wody
sól
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki
1 ubite lekko jajko
sok z cytryny
10 dag wypłukanego ryżu


Roztopić masło, podsmażyć kurczaka, dodac ciecierzycę i cebulę, sól, kurkumę, ryż i gotować jeszcze 20 minut. Wlać mąkę rozrobioną z odbrobiną wody. Zdjąć z ognia, wlać jajko szybko mieszając. Doprawić sokiem z cytryny, posypać natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz