![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLEZhSRjCaxwHwxOWBH-qB0KMcEkpWWbw6LdMW4PEFuQvQ7r2BDpoEDCbK_MRjE_be6Vif-8Lq5zv0ZZ8d9TM-dSDsArJcf_m6TLoRlqzZF0ziSpZ54ig7AqlzACrp8ejRglBeY75L4Ac/s400/babeczki-pop.jpg)
Dzisiaj falstart tygodnia z truskawkami:)
Przepis pochodzi z blogu Dorotus76 - http://www.mojewypieki.blox.pl/
Efekt - 18 zgrabnych biszkoptowych babeczek z truskawkowym akcentem.
Składniki:
225 g miękkiego masła
160 g drobnego cukru
225 g mąki
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
350 ml kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
350 g małych truskawek
4 łyżki galaretki truskawkowej
1 łyżka gorącej wody
składniki ciasta zmiksować. Umieścić papierki w formie na muffinki, nałożyć ciasto do papilotek umieszczonych w formie do mufinek Piec 20 min. W temp. 175 st.
Bitą śmietanę ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyłożyć na ostudzone babeczki. Na górze układać przekrojone truskawki. Galaretkę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia galaretki (można dodać więcej wody). Truskawki posmarować tężejącą galaretką, schłodzić.
Truskawki, bita śmietana... Pycha :)!
OdpowiedzUsuń