2 maja 2014

Śledzie w majeranku

śledzie w oleju z majerankiem

Smaczne śledzie w oleju. Najlepszy gdy postoją kilka dni w lodówce.
Składniki:
50 g śledzi
5 ząbków czosnku
3 łyżki majeranku
olej do zalania śledzi

Śledzie opłukać, zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Opłukać, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
Śledzie układać w słoiku warstwami przekładając warstwę śledzi cienką warstwą majeranku i kilkoma plasterkami czosnku.
Całość zalać olejem. 
Odstawić do lodówki na kilka dni. Raz dziennie potrząsnąć słoikiem, żeby olej dotarł do wszystkich kawałków.



1 komentarz:

  1. Śledzika nigdy nie odmawiam! Pyszotka :)
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń