27 kwietnia 2014

Syrop z mniszka lekarskiego łagodzi kaszel, ma dużo witaminy A, C i D - wpływających na odporność, witaminy z grupy B (układ nerwowy), potas, magnez, krzem, żelazo. Ma właściwości bakteriobójcze, łagodzi infekcje gardła. Obniża poziom cholesterolu, ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwreumatyczne. Ułatwia trawienie.Wzmaga produkcję żółci, działa lekko przeczyszczająco, co zapobiega zaparciom.
Wskazania:
infekcje gardła, kaszel, chrypa, infekcje dróg moczowych (działa moczopędnie), schorzenia wątroby, stany zapalne skóry. 
Nie powinny go stosować kobiety w ciąży, w okresie laktacji, u małych dzieci i osoby cierpiące na niedrożność przewodów żółciowych.

Składniki:
250 kwiatków
1 litr wody
2 cytryny
1 kg cukru
Kwiaty opłukać, cytrynę wyszorować, pokroić w kostkę, usunąć pestki.
Wodę z cytryną i kwiaty gotować 15 minut. Zostawić w garnku pod przykryciem na dobę.
Następnego dnia odcedzić wywar. Dodać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Przelać do wyparzonych słoików. Postawić je do góry dniem do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz