16 sierpnia 2010

Placki z ricotty (własnej roboty) z syropem klonowym.

To najsmaczniejsze placki jakie jadłam. Bardzo delikatne, kremowe w połączeniu z syropem klonowym - efekt wyśmienity! Z przepisu wychodzi ok. 20 małych placków.
Składniki:
250 g ricotty lub innego kremowego serka
150 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
Ser, mleko, żółtka, cukier - wymieszać. Dodać olej, proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę. Delikatnie dodać do masy.
Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości oleju. Podawać ciepłe, polane syropem klonowym.
Przepis na ricottę - następnym razem. Przepis na placki zaczerpnęłam ze strony moje.wypieki dorothus76.

3 komentarze:

  1. o, tez takie robiłam, moje byly z jezynami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze niedzielne śniadanie...do tego kubek mocnomlecznej kawy i jestem w niebie ;)

    OdpowiedzUsuń