
Gospodyni 51 odcinka Weekendowej Piekarni zaproponowała m.in. bardzo smaczny, bardzo orzechowy i szybki chleb. Posmarowany masłem z plastrem sera pleśniowego...hm...o północy zjadłam trzy kromki:). Wyśmienity!

Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami - wg przepisu Zorry
proporcje na 1 spory bochenek
270g aktywnego zakwasu (używałam pszennego)
7g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczkę instant)
1 ugotowany ziemniak (+/- 200g) dobrze rozgnieciony
450g białej mąki pszennej (ja - pszenne 650)
150g mąki pszennej razowej (ja - pszenna 650)
ok. 330g wody
14g soli
75g orzechów włoskich, grubo pokrojonych
75g orzechów laskowych, grubo pokrojonych
Rozpuścić drożdże w 50g wody.
270g aktywnego zakwasu (używałam pszennego)
7g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczkę instant)
1 ugotowany ziemniak (+/- 200g) dobrze rozgnieciony
450g białej mąki pszennej (ja - pszenne 650)
150g mąki pszennej razowej (ja - pszenna 650)
ok. 330g wody
14g soli
75g orzechów włoskich, grubo pokrojonych
75g orzechów laskowych, grubo pokrojonych
Rozpuścić drożdże w 50g wody.
Rozrobić zakwas w pozostałej wodzie (280g). Wszystkie składniki, oprócz soli, włożyć do misy miksera. Wyrabiać ciasto ok. 4 min. na niskich obrotach. Dodać sól i wyrabiać kolejne 4 min. Ja - wszystko ręcznie.
Przykryć misę folią spożywczą i zostawić do wyrośnięta na 60-75 min. Co 30 min. odgazowywać i składać ciasto.Uformować ciasto w podłużny bochenek, włożyć do koszyczka, przykryć i pozostawić do ponownego rośnięcia na 60min.Rozgrzać piekarnik do 240 st.C. Bezpośrednio przed wyłożeniem bochenka do piekarnika – zrobić kilka nacięć.
Piec przez 10 min. w temp. 240st.C. Następnie otworzyć na krótką chwilę drzwiczki piekarnika by wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 220 st.C. i piec kolejne 10 min. Znów na moment otworzyć drzwiczki i zredukować temperaturę do 200 st.C. i w niej piec kolejych 20 min.Studzić chleb na kratce.
Piec przez 10 min. w temp. 240st.C. Następnie otworzyć na krótką chwilę drzwiczki piekarnika by wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 220 st.C. i piec kolejne 10 min. Znów na moment otworzyć drzwiczki i zredukować temperaturę do 200 st.C. i w niej piec kolejych 20 min.Studzić chleb na kratce.
Paproszku ,ale ci się udał, piękny ten twój chleb , oj piękny
OdpowiedzUsuńa kromki takie apetyczne , bardzo się cieszę ,że ufało się się tobie w ten weekend dołączyć do WP