27 września 2014

klasyka stołówkowa - jajka w sosie chrzanowo - koperkowym


Mamo, ugotuj moje ulubione danie z przedszkola... na specjalne życzenie Ali.
Składniki:
1,5 jajka na osobę - ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2/3 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 kostki rosołowej
łyżka koperku
1/2 łyżeczki startego chrzanu

W rondelku zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki. Dodawać stopniowo wodę z rozprowadzoną w niej 1/2 kostki rosołowej. Następnie dodać mleko, starty chrzan i koperek oraz sól, pieprz. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Jajka polać gorącym sosem.
Podawać koniecznie z pure:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz