4 czerwca 2010

Makaron domowy - Tagliatelle.

Nie jest to szybkie danie, ale makaronozercy napewno docenią jego delikatny smak.
Ja zrobiłam tagliatelle o smaku grzybowym (dodając do wyrabianego ciasta okruszki z płóciennego worka w którym przechowuję suszone grzyby).
Do innych smaków makaronu mozna dodać:
(podaję za: "Pasta. Nowe przepisy z Południa" wyd. Olesiejuk skąd rówiez pochodzi przepis)
Na makaron zielony:
250 g ugotowanego, dobrze odciśniętego i b.drobno pokrojonego szpinaku,
Na makaron zółty:
1 łyzeczka nitek szafranu namoczona w 1 łyzeczce letniej wody,
Na makaron ciemnoczerwony:
2-3 łyzki buraka przetartego przez sito,
Na makaron jasnoczerwony:
3 łyzki koncentratu pomidorowego,
Na makaron jasnobrązowy:
25 g suszonych grzybów namoczonych i pokrojonych b.drobno.

Przepis podstawowy na makaron (4 porcje):
400 g mąki pszennej (ja uzyłam włoskiej mąki typ "00")
4 jaja
1/2 łyzeczki soli
1 łyzka oliwy
Zmieszać mąkę z solą, w środku zrobić zagłębienie. Najpierw zarobić z mąką roztrzepana jaja, potem dodać oliwę. Zagniatać ciasto co najmniej 10 minut. Powinno być gładkie, elastyczne. Z ciasta uformować kulę i zostawić pod przykryciem.
Posypać mąką stolnicę, porcjami rozwałkowywać ciasto na cienkie placki, pokroić na dowolny kształt. Przed gotowaniem lekko wysuszyć makaron na posypanej mąką ściereczce.
Gotować w duzej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy - ok. 6 minut.


2 komentarze:

  1. Makaron domowy jest praco- i czasochłonny, ale smakiem wynagradza wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń