6 czerwca 2010

Bułki z pieczarkami.

Piknikowe bułeczki z pieczarkami - z mąki typ "00", ale moze być tez z dowolnej innej pszennej mąki. Zeby były miękkie - po upieczeniu zawinełam do wystudzenia w płócienną ściereczkę. Autorka przepisu ma rację - to wspomnienie sprzedawanych na Starówce prekursorów dzisiejszych hamburgerów.



Składniki:
500 g mąki pszennej (ja uzyłam typ "00", ale moze być w zasadzie dowolna, np. Luksusowa)
310 ml letniej wody
15 g świezych drozdzy lub 1 op. instant
1/2 łyzki cukru
1 płaska łyzka soli morskiej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włozyć na pół godziny do miski, przykryć ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość wyrabiać pół minuty i formować bułeczki z ponizszym farszem.
Farsz:
30 dag pieczarek
1 cebula
3 łyzki oleju
Cebulę drobno pokroić, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki. Dusić ok. 10 minut. Wystudzić.
Bułeczki układać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu olejem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 10 minut.


3 komentarze:

  1. pyszne jest takie nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju ale pyszne 0 chetnie bym sie do jednej przyssała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. duża ilośc nadzienia otulona pysznym ciastem.. na piknik zabrałabym duzo takich bułek!

    OdpowiedzUsuń