19 sierpnia 2014

Tortilla z ziemniakami




tortilla z warzywami
Tortilla w wersji wegetariańskiej - z samymi warzywami. Niezbędna jest patelnia, którą można wstawić do piekarnika. 


Przepis zgłaszam do akcji:
Warzywa psiankowate 2014



Składniki:
1 kg ziemniaków
garść fasolki szparagowej
kawałek cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia suszona
olej
5 jajek
Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt cienkie plastry - powinny jednak być płaskie, nie zaokrąglone. Wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować na półtwardo, odcedzić.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Na patelnię wlać trochę oleju, dodać pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać fasolkę, pokrojoną na ćwierćplasterki (nieobraną) cukinię i paprykę. Chwilę przesmażyć. Ułożyć ziemniaki tak, żeby pokrywały całą powierzchnię patelni, docisnąć, zalać roztrzepanymi jajkami z przyprawami. Piec ok. 1/2 godziny. Wystudzić. Ostrożnie wyjąć tortillę z patelni odwracając ją "do góry nogami".


2 komentarze:

  1. Uwielbiam hiszpańskie tortille. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń