21 sierpnia 2014

Zupa z cukinii z wędzoną papryką

zupa z cukinii z wędzoną papryką
Zupa z cukinii przejadła mi się kilka lat temu. Pomyślałam jednak, że dam jej drugą szansę - z wędzoną papryką w proszku, która właśnie przyszła do mnie pocztą. Warto było - trochę mdła jak dla mnie do tej pory w smaku zupa zyskała na aromacie. 

Składniki:
1 duża cebula
4 średnie cukinie
2 ząbki czosnku
olej
1 marchewka
1,5 l bulionu drobiowego
1/2 serka topionego gouda
sól, pieprz
1/2 płaskiej łyżki wędzonej papryki w proszku

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać wędzoną paprykę, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną w ćwierćplastry cukinię (nie obraną). Chwilę poddusić. Zalać bulionem, dodać marchewkę. Gotować 30 minut.
Trochę przestudzić, zmiksować odkładając marchewkę i trochę cukinii. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i kawałki cukinii oraz serek topiony. Podgrzewać aż serek rozpuści się.
Do smaku można dodać też maggi.


1 komentarz:

  1. I like your post very much i had nice time while reading your post.

    OdpowiedzUsuń