15 marca 2014

Kulebiak rosyjski





Składniki:
1/4 główki białej kapusty
1 cebula
2,5 szkl. mąki
40 g roztopionego masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
200 ml letniego mleka
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier. Odstawić na kilka minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać rozrobione w mleku drożdże, sól, roztopione masło i 1 jajko (trochę z rozmąconego jajka zostawić do posmarowania ciasta). Zagnieść ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć, odstawić na godzinę.
Kapustę poszatkować. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać trochę masła i kapustę. Chwilę przesmażyć. Dodać 1/3 szkl. wody, dusić do miękkości. Na koniec dodać sól, pieprz i 1 jajko. wymieszać, zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować niezbyt cienko. Rozłożyć na nim farsz zostawiając po kilka centymetrów wolnego z każdej ze stron. Zwinąć w kopertę, złączeniem ułożyć do dołu na papierze do pieczenia. Z resztek ciasta zrobić ozdoby. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 200 st.C.


Przepis ze strony www.povarenok.ru za pośrednictwem  Kotlet.tv.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz