16 marca 2014

Gulasz z papryką pieczony w garnku rzymskim.



Piecze się długo - 2 godziny, ale samo przygotowanie zajmuje moment. 
Porcja dla 4 osób. 
Cena: ok. 16 zł.

Składniki:
60 dag wieprzowiny - od szynki
3 cebule
1 kg ziemniaków
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/3 ostrej papryki w proszku
1 czerwona papryka
dużo natki
1 łyżka oleju
Mięso pokroić na centymetrowe kawałki, posypać papryką, pieprzem, polać olejem. Odstawić na kilka godzina do lodówki.
Garnek rzymski namoczyć przez 30 minut. W zasadzie nie trzeba do niego dodawać tłuszczu, ja jednak smaruję boki lekko olejem. Do garnka przełożyć mięso, pokrojoną w grube pióra cebulę i ziemniaki oraz pokrojoną na duże kawałki surową paprykę, posolić.
Dodać 1/3 szkl. wody.
Garnek przykryć, wstawić do ZIMNEGO (!!!) piekarnika. Piec w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Posypać natką.
Inspiracja: mniammniam.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz