1 stycznia 2014

garnek rzymski - Schab duszony w kapuście ze śliwkami


Składniki:
6 plastrów schabu
6 suszonych śliwek
6 średnich pieczarek
garść kapusty kiszonej
smalec
sól, pieprz

pure:
ziemniaki
5 pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
1/4 szkl. mleka

Na patelni roztopić 1 łyżkę smalcu. Obsmażyć na nim lekko rozbite plastry schabu. Mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażyć chwilę dobrze odciśniętą kapustę, a następnie pieczarki.
Garnek rzymski namoczyć przez co najmniej 20 minut. Wylać wodę, na dnie ułożyć kapustę, następnie śliwki, mięso i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Zalać ok. 1/2 szkl. wody.
Przykryć, wstawić do ZIMNEGO piekarnika i piec w temp. 200 st. C przez ok. 1 godzinę.

PURE:
Pieczarki obrać, pokroić w sporą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę i  poddusić pieczarki. Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, dodać gorącą cebulę i pieczarki, podgrzane mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.


2 komentarze:

  1. Obsmażyć na nim lekko rozbite plastry smalcu. smacznie sie zapowiada i tlusto.

    OdpowiedzUsuń