11 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane z rodzynkami


Chrupiące ciasteczka, w smaku podobne do batonów musli. Na drugie śniadanie ze szklanką mleka.
Przepis na podstawie: "Ciasteczka. 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję" - z moimi modyfikacjami.

Składniki:
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 1/4 kostki (250 g) miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru i 1/2 szkl. cukru pudru
1/4 szkl. syropu klonowego
1 jajko
cukier waniliowy
2 szkl. zwykłych płatków owsianych
garść rodzynek

Rozgrzać piekarnik do temp. 170 st.C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 
W misce wymieszać mąkę, wiórki kokosowe, sodę, cynamon, imbir i sól. 
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, dodać syrop klonowy, jajko i cukier waniliowy. 
Stopniowo wsypywać do masy składniki suche, a na koniec płatki owsiane.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie rozpłaszczać - same zmienią kształt podczas pieczenia. Rozkładać na blasze w odstępie 3 cm. Piec ok. 20 minut.


1 komentarz:

  1. Uwielbiamy ciasteczka owsiane!:) my dla odmiany zrobiłyśmy batoniki owsiane z żurawiną - gorąco polecamy :)

    OdpowiedzUsuń