17 grudnia 2013

Cebularze


Ciasto według tego przepisu jest smaczne też na drugi dzień - trzeba tylko lekko podgrzać cebularze w piekarniku lub nawet w mikrofalówce. 
Przepis pochodzi z "Domowe ciasta i ciasteczka" I.Dąbrowy i K.Ośmyckiej, a ja zaczerpnęłam go z bloga Smaczna Pyza.

Składniki:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szkl. mleka
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru

Farsz:
4 duże cebule
mak
sól, pieprz
ewentualnie ser żółty

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozrobić z cukrem, 1 łyżką mąki  i połową mleka. Gdy drożdże zaczną się pienić - dodać je do mąki. Do tego jajko, olej i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką. odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę lub w plastry, udusić na oleju. Wymieszać z makiem, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać kółka - powinno wyjść ok. 12 szt. Na środku denkiem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć do niego farsz, można posypać serem żółtym.
Piec w temp. 190 st. C (góra/dół, w połowie czasu przełączam na samą górę) przez ok. 25 minut.

2 komentarze: