14 lipca 2012

Pleśniak z czerwoną porzeczką



Pleśniak - ciasto przebój sprzed ćwierć wieku. W tym przepisie w bardzo ciekawej odmianie - z kwaskowatą porzeczką. Przepis wypatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek. Ciasto jest wspaniałe, lekko kwaskowe ze słodką pianką. 

Składniki:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru do białka
1/2 szkl. cukru do ciasta
4 jajka
kostka masła
400 g czerwonej porzeczki
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, mąki, 1/2 szkl. cukru, proszku do pieczenia i masła zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie części włożyć na godzinę do zamrażalnika. 
Blachę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną z jasnych części ciasta. Zapiec 10 minut w temp. 180 st. Na ciasto wyłożyć porzeczki, na to zetrzeć część ciasta z kakao, następnie pianę ubitą z białek i 1 szkl. cukru, na to zetrzeć ostatnią - jasną część ciasta.
Piec 45 minut w temp. 180 st. 

4 komentarze:

  1. Robiłam niedawno :) To jedno z moich ulubionych letnich ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wg mnie porzeczki są wręcz stworzone do pleśniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciasto. Polecam. Piszę komentarz, by inni wiedzieli, że warto skorzystać z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń