26 sierpnia 2012

kuchnia lidla.pl - KURCZAK Z ANTYLI

Akcja Lidla "kuchnia lidla.pl" - co tydzień dwa przepisy z będących w aktualnej promocji składników - bardzo przypadła mi do gustu. To drugi przepis, który do tej pory wypróbowałam. Ten na pewno wejdzie do naszego menu na stałe. Modyfikacje, jakie wprowadziłam, to dodanie 1 małej czerwonej papryki i podanie dania z kuskusem, a nie, jak proponuje Pascal Brodnicki z ryżem. Bardzo ciekawy smak. Polecam.

Składniki:
45 g wiórków kokosowych
4 pojedyncze piersi kurczaka (ja dałam dwie duże)
400 ml (puszka) mleka kokosowego
1 duża szczypta kurkumy
2 średnie pomidory bez skórki, pestek, pokrojone w kostkę
2 średnie cebule pokrojone w piórka
3 gałązki tymianku
75 ml wody
sól, pieprz
1/2 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
3 łyżki kolendry (pominęłam, następnym razem zastąpię natką)
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g ryżu basmati (ja zastąpiłam kuskusem)

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, zrumienić na oleju. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. 
Następnie dodać wiórki kokosowe, smażyć 1 minutę cały czas mieszając. Dodać mleko kokosowe i 75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananas i tymianek. Gotować pod przykryciem 20 minut albo do zgęstnienia sosu. 
Doprawić solą i pieprzem, posypać kolendrą. Ja na sam koniec dodałam też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. 

Akcja podczas której można kupić wszystkie składniki trwa do 26.08.

2 komentarze:

  1. Również robiłam kurczaka Okrasy, a w tym tygodniu chyba się skuszę na pulpety Pascala, pysznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  2. It's really a great and useful piece of info. I'm glad that you just shared this helpful information with us.

    Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.
    http://bi.gazeta.pl/im/0/11234/z11234160Q,Posel-Mariusz-Antoni-Kaminski.jpg

    mariusz antoni kamiński

    OdpowiedzUsuń