20 października 2011

Gęsta zupa z brokułami i serem


Zupa bardzo smaczna, rozgrzewająca, pikantna. Przepis Bajaderki ze strony mniammniam.pl
Składniki:
1 brokuł ( z łodygą)
2 - 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego cuminu (nie kminku!)
1 łyżeczka soli
pieprz
2 łyżki mąki
3/4 szkl. pół na pół mleka i śmietanki kremówki
15 dag startego sera żółtego
3 szklanki rosołu

Oddzielić różyczki brokuła od łodygi.
Łodygę obrać i drobno pokroić. W rondlu rozpuścić masło, dodać ziemniaki, cebulę, paprykę, łodygę brokuła i czosnek. Podsmażyć 10 minut. Dodać cumin, sól, pieprz. Oprószyć mąką, smażyć chwilę. Dodać rosół i gotować aż ziemniaki będą miękkie - ok. 10 min. Wyłowić z zupy cząstki łodygi brokuła i ziemniaki. Zmiksować. Jeżeli łodyga nie da się całkiem zmiksować, przecieram dodatkowo przez sitko.
Dodać mleko ze śmietanką i ser. Doprawić.
Dodać różyczki brokuła. Gotować chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz