11 września 2011

Chleb pszenny razowy na zakwasie.


Zazwyczaj piekę chleb żytni wg zmodyfikowanego przepisu na niemiecki chleb żytnio - pszenny ze strony Liski. Ten chleb zawsze wychodzi, a przepis dobrze znosi wszelkie modyfikacje. Chleb upieczony wg tego przepisu w garnku rzymskim jest idealny, a dzięki prostocie przepisu - możliwy do wykonania w ciągu tygodnia po pracy.
Tym razem brak odpowiedniej ilości mąki żytniej zrodził następującą modyfikację:

Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
8 g świeżych drożdży
150 g mąki żytniej 720
250 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej 550
2 płaskie łyżeczki soli
350 g wody

W dużej misce wymieszać zakwas, wodę i pokruszone drożdże. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Garnek rzymski namoczyć przez min. 15 minut. Posmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi lub żytnimi (owsiane - nie bardzo się nadają). Przełożyć masę do garnka, zmoczoną w wodzie łyżką wyrównać ciasto.
Można przykryć pokrywką od garnka rzymskiego (również uprzednio namoczoną), ja jednak przykrywam używaną tylko do tego celu torebką foliową. Chleb ładnie wyrasta i zazwyczaj sięga po brzegi garnka. Jeżeli byłby pieczony z przykrywką - ciasto przykleiłoby się do pokrywki. A tak dodatkowo ładnie się przyrumienia.
Ciasto chlebowe w garnku rzymskim wyrasta ponownie ok. 1 godzinę.
Garnek włożyć do zimnego piekarnika (bardzo ważne! Garnek bardzo źle znosi nagłe zmiany temperatury i może pęknąć), nastawić temperaturę na 200 st. C, a minutnik kuchenny na 45 minut. Po 30 minutach można skontrolować czy chleb nie przypiekł się zbytnio - jeśli tak - przykryć folią aluminiową.




1 komentarz:

  1. Bardzo ładnie wyrośnięty, musiał być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń