30 lipca 2011

Placki z cukinii z fetą



To drugi przepis na placki z cukinii na moim blogu. Danie już tak popularne, że chyba każdy zna przepis, ale te z serem feta smakują mi bardziej, niż dotychczas robione - są bardziej wyraziste w smaku, stary przepis idzie więc do lamusa.

Składniki:
3 duże cukinie
1 mała cebula
pęczek natki
4 jajka
6 łyżek mąki
1 op. sera feta

Cukinię (nie obierać) zetrzeć na tarce (największe oczka), posolić, odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć z cukinii wodę. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną natkę i cebulę, rozdrobniony ser feta, doprawić. Wg przepisu na którym się opierałam (forum cincin) wystarczyły 3 jajka i 3 łyżki mąki. Moje placki z takimi składnikami rozpadały się, ale po zwiększeniu ilości jajek i mąki - były ok. Ilości trzeba więc dopasować do osiągnięcia właściwej konsystencji.
Następnie nakładać łyżką na gorący olej, smażyć z obu stron.

1 komentarz:

  1. lubię takie placuszki...ale z fetą nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń