26 marca 2011

Kluski z ricotty ze szpinakiem.


Bardzo smaczna zapiekanka. Napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Składniki:
1 kg świezego szpinaku (zamieniłam na 1 op. mrozonego)
300 g ricotty (z braku takowej - serek typu włoskiego Capri)
1 jajko
30 g tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
250 ml beszamelu
pół puszki pomidorów
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Chwilę podsmazyć, następnie dodać pół puszki pomidorów, trochę cukru, coli, pieprzu, ziół prowansalskich - dusić bez przykrycia do odparowania płynu.
Szpinak surowy umyć, zblanszować, mrozony - rozmrozić i odsączyć, dodać do sera, tez jajko, sól, pieprz i tarty parmezan. Wyrobić masę. Lepić kulki wielkości okrągłych śliwek, układać obok siebie w posmarowanym masłem naczyniu zaroodpornym. Polać beszamelem, w rządki między kulkami ułozyć sos pomidorowy, posypać dodatkowo parmezanem.
Zapiekać w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut.
przepis - Dr Oetker "Kuchnia włoska"wyd.Olesiejuk 2007 z drobnymi zmianami.

1 komentarz: