6 marca 2011

Ciasto oliwkowe.


Składniki:
100 g sera zółtego
115 g czarnych oliwek
1 łyzka proszku do pieczenia
1 łyzeczka mielonego kminku
1 łyzka suszonego tymianku
4 jajka
220 g mąki
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml oliwy
sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st. C.Formę 12x20 cm wysmarować oliwą, wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka i stopniowo wino i oliwę. Wymieszać dokładnie. Dodać następnie pokrojone w plasterki oliwki, pokrojony w kostkę ser i przyprawy.
Przełozyć do formy. Piec 45 min.
Podawać przestudzone. Nam smakowało posmarowane cienką warstwą ketchupu.
Przepis na podstawie przepisu ze strony ugotuj.pl

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenie składników!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne takie wytrawne ciasto...Intryguje mnie to połączenie z winem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brilliant post, thanks so much for sharing this with us!

    OdpowiedzUsuń