18 lipca 2010

Pasta alla Norma


Przepis zaczerpnęłam ze strony ItalianFood.
Link do przepisu Video (jez.włoski, ang.napisy): pasta alla Norma.

Składniki w mojej wersji:
1,5 bakłazana
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (niestety nie miałam bazylii)
olej
sól, pieprz, cukier
opakowanie makaronu Lubella rurki
Bakłazany pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie opłukać i wysuszyć. Smazyć na gorącym oleju. Osączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić ok.10 minut. Dodać bakłazany, po kilku minutach zdjąć z ognia.
Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem. Posypać serem (najlepiej parmezanem).

1 komentarz: