12 marca 2010

Tarta cytrynowa

Cytrynowa, ale absolutnie nie kwaśna, z lekką nutką cytrynowej goryczki. "Elegancka" w smaku i wyglądzie.
Przepis z blogu mojewypieki.

Składniki na spód:

195 g mąki pszennej
2 łyzki cukru pudru
115 g masła
1 zółtko
1 łyzka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:
5 jajek
125 g drobnego cukru
200 ml śmietanki kremówki
2 łyzeczki skrobi ziemniaczanej
skórka starta z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny (ja dałam sok tylko z 2 cytryn - ok. 1/3 z przepisu)

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (śr. 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłozyć papier do pieczenia, na papier wysypać np. fasolę (zeby obciązyć ciasto). Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut. Następnie zdjąć papier, piec 5 minut do lekkiego zbrązowienia.

Na wstępnie upieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temp. 180 st.C az tarta się "zetnie". Mozna przykryć folią aluminiową zeby się nie przypiekła. Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. ...śliczna uwielbiam wszystko co cytrynowe....zapisuje do kolejki

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych tart! Twoja wygląda bardzo apetycznie, na pewno skorzystam z przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja cytrynową miałam dziś w planie, dopóki sie nie okazało, że nie ma cytryn. grrr..
    ale śliczna jest. faktycznie elegancka. :]

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tylko tartową formę zakupię to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń