8 marca 2010

Zupa z soczewicy z pomarańczami

Przepis na tę zupę znalazłam tutaj. To pyszna, sycąca zupa, szybka w przygotowaniu. Inaczej jednak, niz Kornik - nie miksuję zupy. Ma ona wtedy bardziej "soczewicowy"smak.
Składniki:
3 duże ziemniaki
120 ml czerwonej soczewicy

1 cebula

pieprz chilli w proszku

szczypta szafranu

1 pomarańcz

850 ml bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i chilli, chwilę przesmazyć, dodać soczewicę. Zalać bulionem, gotować 30 minut. Dprawić solą, pieprzem, szafranem i sokiem z pomarańczy. Ja dodałam tez szczyptę swiezo startej gałki muszkatołowej.
Z podanych składników wychodzą 4 małe porcje.

3 komentarze:

  1. Fajne połączenie smaków. Ciekawie musi smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi smakować niezwykle. Muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń