25 marca 2010

Cykoria duszona w winie.

Zachwyciłam się tym daniem. Przepis pochodzi z marcowego numeru mies. "Kuchnia". Czas przygotowania nie przekracza 20 minut, a efekt powalający.
Dla przeciwników goryczki występującej w cykorii - goryczka w tej potrawie nie znika, ale staje się znacznie mniej wyczuwalna.

Składniki na 2 dosyć duze porcje:
3 cykorie
2 łyzki masła
2/3 szkl. czerwonego wytrawnego wina (ja dałam 1/2 szkl.)
3 łyzki śmietany (ja-18%)
1 łyzka majeranku
po 1/2 łyzeczki oregano i bazylii
sól, pieprz
10 dag sera typu rokpol
Cykorię pokroić na kawałki, podsmazyć na maśle. Zalać winem, dusić 10-15 min. Dodać śmietanę, zioła, sól, pieprz. Dusić jeszcze 5 minut.
Przed podaniem posypać pokruszonym serem plesniowym.
Podawać z bułką jako gorącą przystawkę.

2 komentarze:

  1. raz tylko kupiłam cykorię
    i właściwie nie wiedziałam co z nią zrobic
    i tak sobie leżała w lodówce, aż sama wyszła
    :-)
    takich przepisów mi potrzeba..
    chyba dam jej jeszcze jedną szansę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla tych, ktorzy nie wiedza co robic z cykoria.

    Cykorie mozna tez ugotowac (okolo 5-7 minut, zeby nie byla rozlazla) w posolonej wodzie z dodatkiem cukru (cukier do zneutralizowania goryczki) i podawac polana olejem z oliwek, lub jak kto woli maslem, jako jarzynke do roznych dan.
    Jak jest duza, kroje przed gotowaniem na polowki i zadnego srodka nie nie wydrazam.

    Po ugotowaniu, mozna tez ja zapiec z czym sie chce. Nawet z ryba, miesem czy wedlina, ziemniakami..., polana beszamelem i posypana parmezanem.

    Mozna tez ja jesc pokrojona jako surowke (wtedy bez gotowania) - sol pieprz, troche cukru, sok z cytryny, olej z oliwek lub lniany czy slonecznikowy - lub mozna ja wymieszac z majonezem.

    Zwykly beszamel do polewania zapiekanek:

    Oliwe z oliwek (zdrowa) rozmieszac z maka (w zaleznosci od ilosci dania) na zimno. Gestosc smietany. Dolac mleka i w tym wypadku wody z gotowania cykorii, wymieszac trzepaczka i zagotowac ciagle ubijajac, zeby nie porobily sie kluchy. Konsystencja lekkiego lejacego sie kislu, tak zaby mozna bylo polac danie.
    Posolic, troche pocukrzyc, popieprzyc, jak ktos lubi i danie tego wymaga dodac soku z cytryny, wbic jajko, dwa lub albo ze trzy (kwestia gustu).
    Polac danie przygotowane do zapiekania uzyskanym sosem, posypac startym parmezanem i zapiekac.
    Ja rozgrzewam piekarnik do temp. 230 stopni, a zapiekam w temp. 200 stopni, az zapiekanka ladnie sie zezloci. Wlasciwie, temperatutra pieczenia zalezy w duzej mierze od piekarnika. Trzeba sobie wyprobowac.

    Zycze smacznego!

    Jezeli polewamy beszamelem danie z porcjami czegos tam, dla ograniczonej ilosci osob, proponuje przed zapieczeniem wbic w wazne kawalki wykalaczki, aby pozniej wiedziec gdzie znajduja sie pozadane elementy.

    OdpowiedzUsuń