24 listopada 2009

Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami

Bardzo smaczne ciasto - wilgotne, zdecydowanie orzechowe.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" 10/2009.

Składniki na blachę o szer. 20/20 cm.

2 1/4 szkl. mąki
1 łyzeczka sody oczyszczonej
1/2 łyzeczki soli
10 dag miękkiego masła
2 łyzki masła stopionego i wystudzonego
masło do formy
1 szkl. cukru
2 jajka
3 dojrzałe banany rozgniecione na papkę
2/3 szkl. jogurtu pełnomlecznego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
10 dag grubo pokrojonej czekolady (min.70 %)
1/2 łyzeczki cynamonu
10 dag uprazonych grubo pokrojonych orzechów włoskich

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Formę posmarować masłem.
Wymieszać mąkę z sodą. Utrzeć 10 dag masła z 3/4 szkl. cukru. Gdy masa będzie puszysta wbijać kolejno jajka. Dodać banany, jogurt i wanilię, chwilę ucierać.
Powolić wsypywać mąkę az powstanie gładkie ciasto.
Wymieszać czekoladę z orzechami, cynamonem, stopionym masłem i pozostałym cukrem. Połowę bananowego ciasta rozsmarować w formie, pokryć połową mieszanki orzechowej. Na wierzchu rozłozyć resztę ciasta, pokryć drugą połową mieszanki.
Piec 40 minut. Studzić w formie przez 30 minut, wyjąć z formy i dalej studzić.


4 komentarze:

  1. mmm... smakowicie wygląda:) banany, czekolada, orzechy, pyszności!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo ;)! Właśnie takie ciasta lubię :). A dziś cały dzień chodził za mną smak banana z czekoladą - to chyba przez musli o takim właśnie smaku, które jadłam rano.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglada,tez sie wlasnie nad tym zastanawialam,w koncu Wiewiorke upieklam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyglada przepysznie :)) Tez widzialam ten przepis i zapisalam do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń