27 lutego 2015

Cycki murzynki


Ciasto dziwnie się nazywa - to z powodu biszkoptów nasączonych alkoholem i oblanych polewą, ale chyba należy już do klasyki ciast. Wg przepisu z mojewypieki.com.

Składniki:
biszkopt:
150 g mąki tortowej
100 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy białkowej delikatnie mieszając. Przelać do formy 40 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 150 st. C przez 30 minut. Wystudzić.

ciasto makowo - kokosowe:
210 g cukru
3/4 szkl. suchego maku
100 g wiórek kokosowych
6 białek
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Delikatnie wymieszać z makiem i wiórkami kokosowymi. Piec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 st. C przez 40 minut.

masa budyniowa:
370 ml mleka
200 g masła
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki
120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając zagotować. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć dodając stopniowo masę budyniową.

Biszkopt lekko nasączyć alkoholem, posmarować dżemem, na to położyć ciasto makowo - kokosowe, następnie masę budyniową. Na wierzchu układać nasączone alkoholem okrągłe biszkopty, na nie po jednej rodzynce. Polać polewą czekoladową.


2 komentarze:

  1. Ładne ciasto, zapewne jest pyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o cyckach dużo słyszałam muszę kiedyś zrobić!

    OdpowiedzUsuń