13 stycznia 2015

Brukselka z boczkiem



Brukselka w tym daniu nie ma wyczuwanej czasem goryczki, przejmuje aromat boczku, jest dobrą propozycją podania tego zdrowego warzywa osobom za nią nieprzepadającym. Mamo, co na obiad? O nie, tylko nie brukselka....hm, było pyszne.

Składniki (dla 3 osób):
1/2 kg brukselki
słuszny kawałek wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz

Brukselkę przekrojoną na półplasterki, a małe w całości ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Dzięki dodatkowi cukru będzie miała ładny zielony kolor. Uważać, żeby jej nie rozgotować. Odsączyć.
Na dużej patelni wlać łyżkę oleju, dodać pokrojony w sporą kostkę boczek - im więcej, tym lepiej.
Gdy boczek będzie prawie gotowy dodać brukselkę. Posypać ją gałką i pieprzem. Smażyć chwilę na sporym ogniu z obu stron. Posolić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz