5 października 2014

Cannelloni ze szpinakiem

cannelloni z serem i szpinakiem

Składniki na 3 osoby:
15 cannelloni
ser biały do naleśników i pierogów (w wiaderku, kupuję w Biedronce)
1/2 kg świeżego szpinaku
ser żółty
ok. 1,5 szkl. mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 duże pomidory Lima
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
łyżeczka oregano
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu

Szpinak pozbawić łodyg, umyć, odsączyć, pokroić. Wrzucić na wrzątek, gotować kilka minut. Odcedzić. Wymieszać z twarogiem - kilka łyżek. Doprawić solą i pieprzem.
Masą serowo - szpinakową napełnić makaron. Zalać sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy:
na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki. Chwilę przesmażyć cały czas mieszając. Powstanie gęsta jasna zasmażka. Zdjąć z ognia, stopniowo (ciągle mieszając trzepaczką) dodawać mleko. Ponownie postawić na małym ogniu, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do zgęstnienia. Sosem zalać cannelloni.
Zalany beszamelem makaron odstawić na ok. godzinę. Dzięki temu makaron zmięknie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 30 minut.
Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.
Sos pomidorowy:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać czosnek. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu 20 minut. Przestudzić, zmiksować blenderem.


1 komentarz: