9 lipca 2014

Babka ziemniaczana z cukinią


Przepis na tę babkę pożyczyłam ze strony mniammniam.pl. To wspaniała, bardzo syta babka do podania z kefirem. Smaczna zaraz po upieczeniu, ale też odsmażona na drugi dzień. Upiekłam ją w formie do sufletów. 

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1/2 kg cukinii
2 cebule
2 jajka
3 czubate łyżki mąki
olej do smażenia
3/4 szkl. mleka
30 dag kiełbasy
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Smażyć kilka minut na sporym ogniu. Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować w malakserze. Podgrzać mleko tak, żeby prawie się gotowało i od razu zalać ziemniaki. 
Cukinię (nieobraną) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie całą masę przełożyć na durszlak, docisnąć i odsączyć płyn.
dodać mąkę, jajka, sól i kiełbasę z cebulą.
Formę wysmarować olejem, przełożyć do niej masę. Zrobić nacięcia łyżką.
Piec w temp. 160 st. C przez 60 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 20 minut. Góra powinna być przyrumieniona i chrupiąca.

1 komentarz: