22 lutego 2014

Kalafior w sosie mornay.



Składniki:
1 kalafior
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok. 1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. startego sera żółtego
1 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka plastrów szynki - pokrojonej w kostkę

Ugotować kalafiora - na pół twardo, nie rozgotować - ok. 15 minut. Trzymać w cieple.
W międzyczasie przygotować sos (ok. 15 minut):
Na głębokiej patelni lub w rondelku z grubym dnem rozpuścić masło. Dodać mąkę, ciągle mieszając zrobić jasną zasmażkę. Mąka musi być dokładnie rozprowadzona. Chwilę przesmażyć. Następnie wlać mleko, wymieszać. Gotować ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Sos będzie gęstniał w trakcie gotowania. Powinien mieć konsystencję zupy krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zdjąć patelnię z sosem z ognia. Dodać żółtko. Energicznie rozprowadzić w gorącym sosie. Dodać starty ser żółty. Uwaga - sos szybko stygnie. 
Na talerz wyłożyć różyczki kalafiora, polać obficie sosem, posypać szynką.




1 komentarz: