2 września 2013

Makaron z duszonymi porami i prawdziwkowym pangrattato


Na podstawie przepisu Jamiego Olivera - Kuchnia +.

Składniki dla 2 osób: (po modyfikacji). Oryginalny przepis - patrz link.

makaron ugotowany al dente - w oryginalnym przepisie tagliatelle, ja ugotowałam kokardki.
2 duże pory - białe części
oliwa
masło
łyżka pokruszonych suszonych prawdziwków
1/2 dużej bułki
kilka plastrów wędzonego boczku
pieprz
gałązka rozmarynu
tymianek
czosnek
50 ml białego wytrawnego wina

Na oliwie z masłem poddusić pokrojone na półplasterki pory z ząbkiem czosnku i tymiankiem. Całość przykryć plastrami boczku. Dusić do miękkości porów. 
Boczek wyjąć, pokroić, dodać do porów.
Bułkę i pokruszone grzyby zmiksować tak, żeby miały konsystencję bułki tartej. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i rozmaryn. Chwilę przesmażyć. Dodać zmiksowaną bułkę z grzybami, posolić, popieprzyć.Chwilę posmażyć. Wyjąć czosnek i rozmaryn.
Do porów z boczkiem wrzucić ugotowany makaron, posypać pangrattato.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz