5 maja 2013

Kartacze.


Potrawa bardzo pracochłonna, ale tania i wyśmienita. Z przepisu wychodzi ok. 15 kartaczy.

Składniki:
5 kg ziemniaków (waga przed obraniem).
1 jajko
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

Farsz:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
dokładnie wyrobić

Okrasa:
boczek, cebula

1/3 ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę. 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce z małymi oczkami, wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Sok odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie zebrać skrobię, która osiądzie na dnie. Dodać ją do ziemniaków.
Oba rodzaje ziemniaków i skrobię wraz z pozostałymi składnikami wyrobić. 
Formować kule, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, dokładnie skleić.
Gotować 45 minut w osolonej wodzie.

6 komentarzy:

  1. narobiłaś mi apetytu :) wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam kartacze z podobnego przepisu, nie dodałam tylko tego krochmalu z ziemniaków. Podczas gotowania wszytkie się rozpuściły i zostało samo mięso:-) Czy to może być przyczyną? Czy może jakieś inne czynnikki miały na to wpływ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,to właśnie krochmal przede wszystkim spaja masę. Ziemniaki muszą też być bardzo dokładnie odciśnięte.

      Usuń
  4. Serio, z 5 kg ziemniaków wychodzi Ci tylko 15 kartaczy?
    I na to 5 kg ziemniaków dajesz jedynie 30 dag mięsa? Mam wrażenie, że z ilością ziemniaków to jakaś literówka czy pomyłka?

    OdpowiedzUsuń