12 maja 2012

Kruchy placek z rabarbarem


Ciasto obowiązkowe wiosną. Rabarbar i dużo kruszonki.Można upiec z margaryną, ale na maśle jest bardziej kruche i delikatne. 
Przepis bierze udział w akcji:

Składniki:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szkl. dżemu truskawkowego

Na ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. kostki masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Kruszonka:
185 g mąki
100 g cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, żółtka, śmietanę. Zagnieść ciasto. Włożyć je na min. 30 min. do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Rabarbar pokroić, włożyć na suchą patelnię, dodać cukier. Podgrzewać, aż rabarbar puści sok. Przełożyć na durszlak, odcedzić i wystudzić.
rozgrzać piekarni do temp. 180 st. C. Formę o wymiarach 33 x 23 cm albo okrągłą formę do tart wylepić ciastem. Posmarować dżemem, wyłożyć masę rabarbarową, posypać kruszonką. 
Przygotowanie kruszonki:
Masło podgrzać do wysokiej temp., zalać nim pozostałe składniki, wymieszać.
Ciasto piec ok. 30-40 minut.
przepis pochodzi ze strony mniammniam.pl, autorem jest bajaderka.

1 komentarz:

  1. Ja też dziś piekłam ale ucierane .Fajny pomysł z tym dżemem:)

    OdpowiedzUsuń