15 kwietnia 2012

Marchewka glazurowana w sosie ostrygowym.



Sos ostrygowy to gęsty, ciemny lekko słodkawy sos, który nadaje wielu potrawom ciekawy smak. Doskonale podkreśla smak drobiu; stosuję go też  do niektórych zup i wielu warzyw. Poniżej mini marchewki w sosie ostrygowym z płatkami migdałowymi.

Składniki:
1 op. mrożonych mini marchewek
1 łyżka masła
1,5 łyżki sosu ostrygowego
sól, cukier
płatki migdałowe

Marchewki ugotować z osolonej wodzie z dodatkiem cukru(ok. 1/2 łyżeczki). Dzięki temu zachowają ładny kolor. Należy uważać, żeby marchewka była półtwarda, nie rozgotowana. Następnie osączyć.
Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać marchewki i sos ostrygowy. Przesmażyć kilka minut. Krótko przed koncem posypać płatkami migdałowymi.
Z sosem ostrygowym czasem podaję też np. fasolkę szparagową (z odrobiną imbiru), obiad na super szybko - warzywa na patelnię z mrożonki, brukselkę.

1 komentarz: